ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Всесвітній день здорового харчування відзначається щорічно 16 жовтня у 50-ти країнах світу. Харчування – один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя. В організмі людини немає практично жодного органу і системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування.
Мета проведенняВсесвітнього дня здорового харчування:підвищити інформованість населення про необхідність правильної організаціїздорового харчування. Багато людей в силу різних причин нехтують здоровим харчуванням. А даремно… На сьогодні науково доведено зв’язок між харчуванням та розвитком основних хронічних неінфекційних захворювань, в тому числі серцево-судинних і деяких онкологічних, які є двома провідними причинами передчасної смертності в світі і в Україні.
ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
Перше, що необхідно зробити, – вирішити харчуватися правильно. Для цього варто враховувати основні принципи здорового та безпечного харчування:
  1. Різноманітний, збалансований раціон. Розробіть меню таким чином, щоб в ньому були страви з м’яса і риби, морепродуктів, круп, зелені, овочів і фруктів.
  2. Відмова від фаст-фуду та рафінованих продуктів. Борошно, масло, цукор, кухонна сіль – все потрапляє під табу.
  3. 6 приймань їжі (основні і перекуси). Довгі перерви між їжею можуть стати причиною стресу для організму.
  4. Останнє приймання їжі – не пізніше ніж за 2 години до сну. Вночі травна система не повинна бути завантаженою, їй потрібен відпочинок.
  5. Магазинні соуси, підсилювачі смаку, консерванти та хімічні добавки необхідно замінити на сметану, йогурт, оливкову олію. Для поліпшення смакових якостей підійдуть спеції і трави.
  6. В приготуванні страв краще надавати перевагу запіканню, варінню, готуванню на пару. Під час смаження виділяються канцерогенні речовини, які негативно впливають на організм і здоров’я в цілому.
Будь-які зміни повинні бути поступовими. Не варто відразу відмовлятися від усього. Спочатку треба знизити кількість шкідливих продуктів та поступово переходити на здорове харчування.
Кiлькiсть переглядiв: 30