ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ

Всесвітній день цивільної оборони

Всесвітній день цивільної оборони відзначають 1 березня з метою пропагування знань про цивільну оборону та підняття престижу національних рятувальних служб. 1 березня обрали невипадково. Саме цього дня 1972 року набув чинності статут Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО).

У 1931 році з ініціативи кількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі "Асоціацію Женевських зон – "зон безпеки"" для створення за допомогою двосторонніх та багатосторонніх угод локальних зон безпеки у всіх країнах, яку потім перетворили на Міжнародну організацію цивільної оборони. У 1972 році МОГО набула статусу міжурядової.

Наразі до МОЦО входять 50 країн, ще вісім держав мають статус спостерігача. Участь України в МОЦО як спостерігача оформлена за дорученням прем'єр-міністра України від 25.07.1998 р.

Серед напрямів діяльності МОЦО слід виділити наступні: підготовка національних кадрів у галузі управління у період надзвичайних ситуацій; надання технічної допомоги державам у створенні та покращенні систем попередження НС та захисту населення; пропаганда досвіду та знань з ГО та питань управління в період НС. Готують фахівців у Навчальному центрі Швейцарії.

Кiлькiсть переглядiв: 38